Колонка редактора / Харків

Ви тут: 78.com.uaСтатті / АнонсиКолонка редактораРезультати опитування операторів ресторанного ринку

Результати опитування операторів ресторанного ринку

14 липня 2020, Колонка редактора

Источник
 

Українською ресторанною асоціацією у період з 1 по 4 липня було проведено анонімне опитування операторів ресторанного ринку. Власники закладів не вказували особисті дані, назву закладу чи інші контакти. Опитування було спрямоване насамперед на з’ясування стану, в якому знаходиться зараз ресторанна галузь, для отримання загальноринкових показників.

Загалом в опитуванні взяв участь 3810 респондентів. Респондентам були поставлені запитання щодо роботи їх закладів, сплати оренди, розміру ставок для персоналу та інше.

За результатами опитування, у червні 2020 року 24% закладів в Україні працювали лише на літніх майданчиках. 18% локацій працювали на терасі, а також здійснювали доставку. 16% опитаних респондентів зазначили, що їх заклад працював на доставку та приймав гостей на терасах і в залі, а 13% відповіли, що годували гостей на літній терасі та в залах, але доставкою не займалися. В залі та на доставку працювали 4%, тільки у залі – 6%, а тільки на доставку та take away – 8%. 11% опитаних зазначили, що їх заклади були повністю закриті у червні.


Серед поставлених було й питання про виручку. Респондентів попросили вказати, який відсоток склала виручка у червні 2020 по відношенню до червня 2019 року. Так, 24% зазначили, що виручка, порівняно з червнем минулого року склала менше 20%. 24% позначили, що виручка склала від 21 до 40%, а 19% - від 41 до 60%. 9% опитаних зазначили, що їх виручка складала 61-80%, а 8% опитаних отримали виручку в 81% та більше. 17% опитаних відповіли, що вони не рахували.
 

На питання, чи були у закладах опитаних респондентів перевірки державними органами у червні, 44% дали ствердну відповідь, а 56% сказали, що перевірок у їх закладах не було.

Серед тих, хто пройшов перевірку державними органами, 45% зазначили, що пройшли її без зауважень, а 44% - з усним зауваженням без складення протоколу та штрафів. 5% зазначили, що отримали незначний (до 1000 грн) штраф, а 4% отримали штрафи.

На питання, який відсоток персоналу закладу працює по відношенню до докарантинного рівня, респонденти відповіли наступним чином: 20% відповіли, що у них зараз задіяно до 25% персоналу; 28% зазначили, що зараз працює 26-50% персоналу; у 27% опитаних працюють 51-75%, а 26% опитаних зазначили, що у їх закладах працює 76-100% персоналу по відношенню до докарантинного рівня.

Ситуація з рівнем ставок по відношенню до докарантинних у лінійного персоналу (кухарі, офіціанти та інші) наступна: 48% опитаних зазначили, що зберегли рівень ставок на рівні докарантинних, 34% знизили до 20%, а 12% знизили на 50%. У цьому питанні респонденти мали можливість записати свою відповідь. Ось кілька з них: «Перешли на ставку, был проценткассы», «Знизили на 30%», «Знизили на 70%», «Забрали відсоток», «Ставка така ж, зупинили мотиваційні програми», «Ми нічний клуб,і ми майже на межі вимирання,дуже сумно», «Без оплати», «Снизили 10%», «Сделалиграфик 7/7, некоторым и больше».

На питання, «яка домовленість по оренді на липень 2020?», респонденти відповіли так:

8% опитаних зазначили, що домовилися не сплачувати за оренду в липні, 2% опитаних платитимуть 1-20%, а 3% - 21-40% орендної плати. 9% зазначили про домовленість платити 41-60%; а 8% опитаних домовились платити 61-80%. В той же час, 37% зазначили, що платитимуть 81-100% орендної плати, а 28% респондентів працюють у власному приміщенні. 6% опитаних домовилися платити відсотки від обороту закладу за оренду.

ВИСНОВКИ:

Таким чином ми бачимо, що більшість операторів ресторанного ринку повернулись до роботи (89%). Перший більшменш прийнятний для роботи місяць показав, що більшість ресторанів отримало не достатній дохід, лише 8% отримало виручку на рівні 81-100% від аналогічного місяця 2019 року. Більшість ресторанів отримало менше 50% виручки.

Низький показник продажів не дозволив закладам в повній мірі повернути свій персонал до роботи. І хоча більшість ресторанів не знижує ставки оплати праці, фактично ніхто не може надати своєму персоналу можливість відпрацьовувати достатню кількість змін або годин: що призводить до отримання низьких доходів персоналом.

Також ресторатори відмічають незгоду орендарів продовжувати орендні канікули. З кожним місяцем зростає кількість закладів, які вимушені сплачувати повну або майже повну оренду. В липні вже 37% рестораторів будуть вимушені сплачувати 81-100% оренди.

Не додає оптимізму і зростаюча кількість державних перевірок закладів громадського харчування. Єдиним оптимістичним фактором є те, що згідно опитувань ці перевірки поки що носять в більшості своїй попереджувальний характер, лише 4% опитаних говорять про накладаннясуттєвихштрафів у червні.

 

Українська ресторанна асоціація uara.org.ua

Переглядів: всього 264, з них 4 сьогодні

Коментарі (0) додати →

Додати коментар

Хочете щось додати? Легко!
Ви не зареєстровані та/або не авторизовані на сайті.
Ваше повідомлення з'явиться на сайті тільки після перевірки модератором.
Зареєструйтесь – це дуже просто!
e-mail або ICQ або телефон або ... (на сайті не показується!)


Дорогі друзі!
Звертаємо вашу увагу, що у коментарях заборонено:

  • вживати нецензурні висловлювання та слова. Допускається відтворення лайок без особистісної спрямованості, за умови заміни не менше однієї літери слова значками *&# та іншими
  • розміщувати тексти, що суперечать законодавству України або закликають до його порушення
  • зловживати кнопкою Caps Lock, тобто. писати коментарі великими літерами. Такі висловлювання будуть видалятися
  • ображати інших учасників обговорення, авторів текстів на сайті та й взагалі ображати
  • розміщувати тексти, що містять пропаганду або агітацію, що порушують соціальну, расову, національну, статеву чи релігійну ненависть та ворожнечу
  • розміщення рекламних повідомлень (крім розділу «Дошка оголошень»), а також рекламних фраз у підписи або імена користувачів
  • обговорювати дії адміністрації (представників) сайту.

Кожен коментатор несе повну відповідальність за розміщену ним інформацію. За дворазове порушення правил коментування користувач може бути «забанен», тобто позбавлений можливості залишати коментарі на сайті. Причому назавжди.

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст повідомлень, за винятком повідомлень, що розміщуються представниками сайту.