Колонка редактора / Харьков

Вы здесь: 78.com.uaСтатьи / АнонсыКолонка редактораРезультати опитування операторів ресторанного ринку

Результати опитування операторів ресторанного ринку

14 июля 2020, Колонка редактора

Источник
 

Українською ресторанною асоціацією у період з 1 по 4 липня було проведено анонімне опитування операторів ресторанного ринку. Власники закладів не вказували особисті дані, назву закладу чи інші контакти. Опитування було спрямоване насамперед на з’ясування стану, в якому знаходиться зараз ресторанна галузь, для отримання загальноринкових показників.

Загалом в опитуванні взяв участь 3810 респондентів. Респондентам були поставлені запитання щодо роботи їх закладів, сплати оренди, розміру ставок для персоналу та інше.

За результатами опитування, у червні 2020 року 24% закладів в Україні працювали лише на літніх майданчиках. 18% локацій працювали на терасі, а також здійснювали доставку. 16% опитаних респондентів зазначили, що їх заклад працював на доставку та приймав гостей на терасах і в залі, а 13% відповіли, що годували гостей на літній терасі та в залах, але доставкою не займалися. В залі та на доставку працювали 4%, тільки у залі – 6%, а тільки на доставку та take away – 8%. 11% опитаних зазначили, що їх заклади були повністю закриті у червні.


Серед поставлених було й питання про виручку. Респондентів попросили вказати, який відсоток склала виручка у червні 2020 по відношенню до червня 2019 року. Так, 24% зазначили, що виручка, порівняно з червнем минулого року склала менше 20%. 24% позначили, що виручка склала від 21 до 40%, а 19% - від 41 до 60%. 9% опитаних зазначили, що їх виручка складала 61-80%, а 8% опитаних отримали виручку в 81% та більше. 17% опитаних відповіли, що вони не рахували.
 

На питання, чи були у закладах опитаних респондентів перевірки державними органами у червні, 44% дали ствердну відповідь, а 56% сказали, що перевірок у їх закладах не було.

Серед тих, хто пройшов перевірку державними органами, 45% зазначили, що пройшли її без зауважень, а 44% - з усним зауваженням без складення протоколу та штрафів. 5% зазначили, що отримали незначний (до 1000 грн) штраф, а 4% отримали штрафи.

На питання, який відсоток персоналу закладу працює по відношенню до докарантинного рівня, респонденти відповіли наступним чином: 20% відповіли, що у них зараз задіяно до 25% персоналу; 28% зазначили, що зараз працює 26-50% персоналу; у 27% опитаних працюють 51-75%, а 26% опитаних зазначили, що у їх закладах працює 76-100% персоналу по відношенню до докарантинного рівня.

Ситуація з рівнем ставок по відношенню до докарантинних у лінійного персоналу (кухарі, офіціанти та інші) наступна: 48% опитаних зазначили, що зберегли рівень ставок на рівні докарантинних, 34% знизили до 20%, а 12% знизили на 50%. У цьому питанні респонденти мали можливість записати свою відповідь. Ось кілька з них: «Перешли на ставку, был проценткассы», «Знизили на 30%», «Знизили на 70%», «Забрали відсоток», «Ставка така ж, зупинили мотиваційні програми», «Ми нічний клуб,і ми майже на межі вимирання,дуже сумно», «Без оплати», «Снизили 10%», «Сделалиграфик 7/7, некоторым и больше».

На питання, «яка домовленість по оренді на липень 2020?», респонденти відповіли так:

8% опитаних зазначили, що домовилися не сплачувати за оренду в липні, 2% опитаних платитимуть 1-20%, а 3% - 21-40% орендної плати. 9% зазначили про домовленість платити 41-60%; а 8% опитаних домовились платити 61-80%. В той же час, 37% зазначили, що платитимуть 81-100% орендної плати, а 28% респондентів працюють у власному приміщенні. 6% опитаних домовилися платити відсотки від обороту закладу за оренду.

ВИСНОВКИ:

Таким чином ми бачимо, що більшість операторів ресторанного ринку повернулись до роботи (89%). Перший більшменш прийнятний для роботи місяць показав, що більшість ресторанів отримало не достатній дохід, лише 8% отримало виручку на рівні 81-100% від аналогічного місяця 2019 року. Більшість ресторанів отримало менше 50% виручки.

Низький показник продажів не дозволив закладам в повній мірі повернути свій персонал до роботи. І хоча більшість ресторанів не знижує ставки оплати праці, фактично ніхто не може надати своєму персоналу можливість відпрацьовувати достатню кількість змін або годин: що призводить до отримання низьких доходів персоналом.

Також ресторатори відмічають незгоду орендарів продовжувати орендні канікули. З кожним місяцем зростає кількість закладів, які вимушені сплачувати повну або майже повну оренду. В липні вже 37% рестораторів будуть вимушені сплачувати 81-100% оренди.

Не додає оптимізму і зростаюча кількість державних перевірок закладів громадського харчування. Єдиним оптимістичним фактором є те, що згідно опитувань ці перевірки поки що носять в більшості своїй попереджувальний характер, лише 4% опитаних говорять про накладаннясуттєвихштрафів у червні.

 

Українська ресторанна асоціація uara.org.ua

Просмотров: всего 279, из них 2 сегодня

Комментарии (0) добавить →

Добавить комментарий

Хотите что-нибудь добавить? Легко!
Вы не зарегистрированы и/или не авторизованы на сайте.
Ваше сообщение появится на сайте только после проверки модератором.
Зарегистрируйтесь – это очень просто!
e-mail или ICQ или телефон или ... (на сайте не показывается!)


Дорогие друзья!
Обращаем ваше внимание, что в комментариях запрещено:

  • употреблять нецензурные выражения и слова. Допускается воспроизведение ругательств без личностной направленности, при условии замены не менее одной буквы слова значками *&# и прочими
  • размещать тексты, противоречащие законодательству Украины или призывающие к его нарушению
  • злоупотреблять клавишей Caps Lock, т.е. писать комментарии заглавными буквами. Такие высказывания будут удаляться
  • оскорблять других участников обсуждения, авторов текстов на сайте, да и вообще оскорблять
  • размещать тексты, содержащие пропаганду или агитацию, возбуждающие социальную, расовую, национальную, половую или религиозную ненависть и вражду
  • размещение рекламных сообщений (кроме раздела «Доска объявлений»), а также рекламных фраз в подписях или именах пользователей
  • обсуждать действия администрации (представителей) сайта.

Каждый комментатор несет полную ответственность за размещенную им информацию. За двукратное нарушение правил комментирования пользователь может быть «забанен», то есть лишен возможности оставлять комментарии на сайте. Причем навсегда.

Администрация сайта не несет ответственности за содержание сообщений, за исключением сообщений, размещаемых представителями сайта.